Jouluun kuuluu glögin ohella kahvipöytä. Jos haluaa valmistaa hyvää kahvia
vaikkapa joulupukille niin tässä Maisan, oman Paula-tyttömme ammattilaisvinkit!
- puhtaat valmistusastiat, raikasta vettä, hyvää kahvia tasapäinen mitallinen (12 mg) kupillista kohti, sekoita valmis kahvijuoma ja anna hautua noin 3-5 min ennen nauttimista! - tarvittaessa puhdista laitteesi pikakalkinpoistoaineella ennen juhlaa tai juhlapyhiä, seuraa tarkasti annettuja ohjeita Kannattaako kokeilla kahvisekoituksia, esim. joulukahvia ja miksi? - suosittelen käyttämään kaapissa olevaa hyvää kahvijauhetta ja lisäämään esim. jälkiruokakahviin kannun pohjalle 2 kanelitankoa, pala vaniljatankoa ja vaikka muutama kardemumma (tee pussi vaikka suodatinpaperista ja siihen paperinaru) voit kokeilla testikahvilla kuinka kauan pidät ko mausteet kahvijuoman kanssa kontaktissa ( muutamasta minuutista - kymmeneen?). Älä heitä pussia pois sen voi käyttää uudelleen ja uudelleen (glögiin, kaakaoon jne.) Mitä varusteita tarvitaan, jos haluaa aloittaa kahvin valmistuksen papujen hankkimisella? - hyvä mylly (tärkeää, että lopputulos on mahdollisimman tasarakeista - maut ja aromit ehtivät irrota kahvijuomaan) jos ei ole myllyä, osta 250 -500g kaupassa juuri jauhettua mieluista kahvia. käyttöaika noin 1-2 vk. - sopivasti vanhaa ja uutta joulua ajatellen Miten kahvia kannattaa nauttia? - kun suututtaa tai hymyilyttää, väsynyttä se hetkeksi virvoittaa (lihasvoimaa) ja ensirakastuneille kahvikuppi antaa paikan hermostuneille käsille niitä lämmittäen - tee kahvihetkestä tärkeä, ota mieluisin kahvikuppisi ja kata myös vain itseäsi varten: puhdas pöytä, kukat tai kynttilä, katsele rauhassa ulos samalla kun annat kahvijuoman hetkeksi jäähtyä kupissasi, tuoksuta sen aromeja ja katso väriä (maista vähän jäähtynyttä mustaa kahvia, jos haluat arvioida sitä oikeasti - tee joskus kahdenlaista kahvijuomaa ja maistelkaa ensin niitä pienestä määrästä lusikalla ja siten voitte valita kahdesta parhaan ja nauttia sitä enemmän) Sopiiko jokin tietty paahto jouluun? Miten jouluherkut ja kahvin voisi yhdistää? - kaikki käy, jokainen kuunnelkoon omia mieltymyksiään, joitakin ehdotuksia: vahva hyvä kahvi ja jäätelö/aavistus tummaa suklaata sulattaa jään (tai suklaakakku+kevyesti vatkattu kermavaahto), peruskahvit (hapahkot) sopivat lehtitaikinapohjaisille joulutortuille, jouluisille nissepullille ja hiekkakakuille ( oma mieltymykseni on hiekka eli murokakku) - kahvin saatavuus on ollut alun pitäen vaikeaa ja valvottua, mehän mielimme sitä mistä on niukkuutta. Naiset ovat ensimmäisten joukossa nautiskelleet kahvia, kyläilytoivossa ja uusien paikallisuutisten odotuksessa. Miehillä oli se miehinen pullo halkopinon välissä... Miten kahvinkulutus on vaihdellut aikojen saatossa? - Kahvin kulutus on pysynyt miltei samana 10-12 kg/henkilö vuodessa (tilastot eivät kerro kaikkea meille tuotuja kahvikiloja) Millainen tulevaisuus kahvilla voi olla?
- Jos katsotaan maailmankaupassa, niukkuutta, raaka-aineena sillä pelataan (valitettavasti) ja idässä kysyntä voi räjähdysmäisesti nousta! Sillä välin me suomalaiset osaamme nauttia ja pyöräytellä suodatinkahvista - espresson kautta - kaakaokahviin!
Hyvää joulukahvia, Maisa
Foto Copyright © 2002 George Eastman House, Rochester, NY
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti